A fenntartható fejlődés alapelvei

könnyűszerkezetes ház - természetesen
Az ingatlanárak emelkedése és az építőipar területén tapasztalható munkaerőhiány következtében Magyarországon is megnövekedett a kereslet a könnyűszerkezetes házak iránt. Az USA-ban illetve Észak –Európában elterjed technológia lényege, hogy első lépésben fából vagy fémből elkészítik a ház vázszerkezetét, majd ezt az igényeknek megfelelő hőszigeteléssel és burkolatokkal látják el. Az építés un. száraz technológiával történik, a beton alapozástól eltekintve minden további munkafolyamat száradási idő nélkül végezhető el, ezért az építkezés ideje töredéke a hagyományos építési módoknak. A könnyűszerkezetes házak kiválóan szigetelhetők, esztétikus külső burkolattal láthatók el, legfőbb előnyük azonban a kedvező ár. A hagyományos építési módokhoz képest olcsóbban és gyorsabban juthatunk hozzá álmaink otthonához. Cikksorozatunkban a könnyűszerkezetes építkezés kulturális, műszaki és jogi hátterével szeretnénk megismertetni az érdeklődőket.

“A növekedés határai” (The Limits to Growth) címmel az MIT (USA, Cambridge) munkacsoportja készítette el (ún. Meadows-jelentés, 1972). A jelentés korszakalkotó munka volt és később számos világmodell készült el. A legfontosabb kérdés: ”Alapozható-e a földi erőforrásokra és ökológiai rendszerekre a földi népesség és állótőke további exponenciális növekedése? Mi történhet, ha túlzottan megterheljük ezeket az erőforrásokat?” Az utóbbi két-három évtizedben határozottan kirajzolódott az a kép, hogy a technikai fejlődés diktálta erőforrás használat szerkezete és főleg mérete, volumene véges határokat feszeget. Tehát a növekedésnek vannak határai (D. Meadows-J. Randers-D. Meadows, 2005).

  • A holisztikus megközelítés elve: rendszerszemlélet, átfogó, átívelő, összekapcsoló gondolkodás ( Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!)
  • Az integrációs elv: Először a természetvédelem  (fajok és terület mentése), A környezetvédelem – Környezetgazdálkodás (hatékonyan bánni az erőforrásainkkal és az egész környezettel)
  • A tartamosság elve – az önszabályozás működési elvén alapuló, a környezet önfenntartóképességét figyelembe véve szemléli a megvalósítható eljárásokat.
  • A természeti erőforrás használatának és megőrzésének egyidejűségi elve
  • A megelőzés és az elővigyázatosság elve
  • Az alkalmazkodási formák megőrzésének elve
  • A helyi erőforrások hasznosításának elve – lehetőleg a régióban megtalálható nyers- és alapanyagforrásokat használva fel, törekszik cégünk az épített környezet fenntartható módon történő modernizálására. Emellett a helyi igények kielégítése a cél.
  • A stabilitás és a sokféleség megőrzésének elve
  • A szennyező fizet elv
  • Társadalmi felelősségvállalás elve
  • A társadalmi részvétel elve – ebben az elvben fontos, hogy a polgárok megfelelő döntések meghozatalára képesnek érezzék magukat. Értendő ez alatt a tudással felvértezettséget, és annak belátását, hogy minden egyes egyedi döntés súllyal bír az ökológia rendszerében.

Lakásállomány és középületek jellemzői, állapota különös tekintettel az energiahatékonyságra, ami cégünk profiljába beleillik, ezért hatékonyan tudunk általa tenni a megfogalmazott cél elérése érdekében:

Az építőipari szektor több fajta nagy mennyiségű hulladékot termel. Az építési vagy bontási hulladékot jelentősen csökkenteni: újrahasznosítással, olyan termékek kifejlesztésével, melyek használatakor eleve kevesebb hulladék keletkezik, vagy az építkezéseken  bevezetett szelektív hulladék gyűjtésével visszafogható az újra hasznosíthatatlan hulladék mennyisége. A könnyűszerkezetes házaink tulajdonságai megfelelnek ennek az elvárásnak. Energiatakarékossága, energia-felhasználási hatékonysága kulcsszerepet játszik elterjedésének.

Ha a könnyűszerkezetes építkezés felkeltette az érdeklődését, mindenképp érdemes megismerni az ehhez kapcsolódó jogi szabályozást is, mivel az ilyen épületek engedélyeztetése eltér a hagyományos épületekétől. Korábban két lehetőség állt az építtető, illetve a kivitelező rendelkezésére. Vagy egy engedéllyel (ETA, ÉME) rendelkező építési rendszer került alkalmazásra, ami meghatározta, hogy mely beszállítóktól kell megvásárolni az alapanyagokat, vagy a költséges és bonyolult egyedi engedélyeztetést választotta.

Cégünk költséghatékony alternatívaként, egy olyan kedvező áron elérhető, hivatalos engedéllyel rendelkező, gyártófüggetlen építési rendszert kínál a kivitelező cégeknek, ami rugalmasan alkalmazható a legkülönbözőbb épülettípusokhoz, és szabad kezet biztosít az alapanyag gyártók kiválasztásához.

A cikk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a Házad Hazád Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00147 pályázata keretében.

A KönnyűHáz engedélyezett építési rendszerrel kapcsolatban bővebb információról és a cikkel kapcsolatos témákról bővebben:

Könnyűszerkezetes ház

(X)

Széchenyi 2020 EU logo