Fűtési szokások

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A bolygón a lakott területek 2/3-a olyan éghajlati övbe esik, melynél a fűtés állandó vagy szezonális jelleggel, de jelen van. Manapság sokféle fűtési lehetőség közül választhatunk. Különböző szempontok alapján, mindenki mérlegelheti és kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Prioritást élvez a kényelem, a tisztaság, az egyenletes hő biztosítás és a környezettudatosság aspektusai. További szempontok a fűtési rendszer kialakítási és a fűtés fenntartási költségei. Azonban az emberek 70%-ának nincs vagy csupán elenyésző választási lehetősége van. Az emberek többsége kész házakba, többlakásos épületekbe költözik, ahol, már kialakított a fűtési rendszer, így annak megváltoztatásra sokszor nincs lehetőség, vagy rendkívül magas költségek ráfordításával kivitelezhető. Ezen felül, a lakott területek több mint felét hátrányos helyzetű települések alkotják. A hátrányos helyzetű települések nem rendelkeznek kellő financiális kerettel. Az ott élőknek a mindennapok kiadásai is komoly kihívást jelentenek. A hátrányos helyzetű településeket főként alacsony iskolai végzettségűek, 3 vagy több gyermekes családok, kisebbségek alkotják. A munka lehetőségek korlátozottak, így jövedelemszerzésük behatárolt. Az önkormányzatok segélyekkel, egyéb szervezetek pedig különféle támogatásokkal segítik a lakosokat. A támogatások mellett, szezonális munkalehetőségekkel, képzésekkel és önellátó háztáji gazdálkodási alternatívák megismertetésével próbálják felzárkóztatni a rászorulókat. Az anyagi ráfordítások szűkössége mellett a helyiek együttműködése, munkamorálja is komoly kihívásokat okoz. Szumma-szummárum meghatározó probléma együttes a felzárkóztatás, és az emberek szokásainak transzformálása.

A hátrányos helyzetű településeken élők körében kiterjedt a nélkülözés. Ámbár példaértékűek lehetnek az újrahasznosítási szokásaik, még ha azok indíttatása nem is mindig megfelelő. Amit tudnak, felhasználnak, akár élelmiszerről, ruházatról legyen szó. A lehetőségek szerinti maximális felhasználás ebben az esetben, a szűkölködés velejárója. Amin lehet spórolnak, és amit tudnak felhasználnak. A fűtés a legjobb példája a spórolásuknak. Ezeken a településeken főként fatüzeléses rendszerek vannak kiépítve vagy legalábbis üzembe helyezve. A biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak feltételezhetően nem felelnek meg, karbantartásuk és állapot ellenőrzése vélhetően nem rendszeres. Legtöbbször a kazánok, kályhák és egyéb fűtőberendezések korszerűtlenek. Ráadásul, amit égetnek benne hő szerzés céljából rettenetes. A kazánokba kerül a szemét, mindenféle hulladék, maradvány és optimális esetben minél több tűzifa. Az elégetett szemét hőképzése minimális, viszont az általa kibocsátott füst irtózatos. Rengeteg mérgező gáz kerül a levegőbe, tragikus károkat okozva a környezetnek. A téli tűzifa begyűjtésére, adományozására sokféle kezdeményezés létezik, azonban sokaknak így sem jut fűtőanyag. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. innovatív fabrikettáló gépével kíván segíteni a hátrányos helyzetű településeknek, mégpedig úgy, hogy önköltségi áron a keletkezett zöld-, mezőgazdasági, ipari és egyéb fahulladékokat a keletkezés helyén brikettálja. A fabrikett egyfajta biomassza, minimális a füstkibocsátása. Továbbá kiváló fűtőértékkel rendelkezik, azaz hosszú ideig képes egyenletes hőmérsékletet biztosítani. Azonfelül a hátrányos helyzetben lévők munkapiacra történő beilleszkedését kívánja segíteni, mégpedig a helyi munkavállalók alkalmazásával.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)