A hulladékkezelés szabályai

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A hulladékgazdálkodás törvényi megfogalmazása szolgálja az emberi egészség védelmét, a természeti és az épített környezet megóvását, továbbá a környezettudatos magatartás kialakítását. A 2000. évi XLIII. törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek a hulladékgazdálkodásról rendelkeznek. Ezen előírások hatására a faiparban is több megoldandó feladat került napirendre. Az Európai Unióhoz való csatlakozás további problémákat vet fel, hiszen az ott alkalmazott szabályozás több pontban is szignifikánsabb szankciókat vezetett be. Összességében a hulladékkezelésről elmondhatjuk, hogy a környezet megóvása érdekében szükséges a keletkező hulladék mennyiségét minimalizálni, a fennmaradó mennyiséget megfelelően kezelni, ugyanakkor létfontosságú újrahasznosítani.

Napjainkban az emberek többsége nincs tisztában a hulladék fogalmával. Nem minden hulladék szemét, sőt a legtöbb újrahasznosítható. A faiparban például rengeteg hulladék, famaradvány képződik melyek 100%-ban felhasználhatóak. Ilyenek a darabolási nyesedékek, a faforgács, a fűrészpor, stb. A faalapú hulladékok felhasználására két fő lehetőség ajánlkozik. Az egyik a faalapú hulladékok újrafelhasználása, akár az adott cég termelési folyamataiba történő visszaforgatásával, ekkor egy viszonylag zárt körfolyamat jön létre. Ekkor beszélhetünk úgynevezett másodnyersanyagok hasznosításáról. A másik lehetőség a famaradványok külső cégnek való átadása, melyek legtöbbször kalorikus energia előállítás hasznosítási módját alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy fontos kiválasztási folyamat után a fa maradékok, amelyeket nem lehet más célra felhasználni, szárításra majd magas nyomáson préselésre kerülnek. A brikettek összetétele 100% – ban természetes, mivel nem tartalmaznak kötőanyagokat vagy egyéb adalék anyagokat, amelyek károsíthatnák a kazánokat és az egyéb fűtőberendezéseket. A brikettek tartalma 100% fa. A komponens, amely lehetővé teszi számukra, hogy kompakt maradjon, a lignin, amely egy természetes anyag a fában, amely naturális kötőanyagként működik. Ilyen módon teljes mértékben újrahasznosított termék született, amely egy már nem alkalmazható nyersanyagból származik.

A fa brikett kimagasló fűtőértékkel rendelkezik. Alacsony nedvességtartalma miatt lassan és folyamatosan ég. Minél nagyobb a brikett sűrűsége, annál kevesebb levegő van benne, és annál lassabban ég el. Olyan termék, amely nagyon kevés hulladékot, hamut termel. Magas tömörségű produktum, amely lassan és erősen fogyaszt, és gyakorlatilag az egész terméket elégeti. Nyilvánvaló, hogy fából készültek és minimális maradványok maradnak, körülbelül 0,5% -os hamu képződik.

Megújuló energiaforrás, mert a brikett alapanyaga, a fa- és fűrésziparban folyamatosan termelődik.

A Sajó Brikett Nonprofit Kft. piacvezető, ugyanis vállalkozásoknak, magánszemélyeknek egyaránt lehetőséget biztosít a fa maradványok helyben történő újrahasznosítására. Innovatív mobil brikettáló géppel rendelkezik, mely egyszerűsíti és gyorsítja a fa- és egyéb maradványok feldolgozását. A feldolgozáskor a fabrikettáló gép kerül kiszállításra és a brikettálás után a felhasználó dönthet arról, hogy felhasználja vagy értékesíti a fabrikettet.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)