Globális felmelegedés

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Az éghajlati rendszer felmelegedésére vonatkozó tudományos bizonyítékok egyértelműek. A föld körüli pályák és más technológiai fejlesztések lehetővé tették a tudósok számára, hogy átfogó képet kapjanak, továbbá szerteágazó információt gyűjtsenek a bolygónkról és az éghajlatról globális szinten. Az évek során összegyűjtött adatok a változó éghajlat jelzéseit tárják fel.

A szén-dioxid és más gázok hőcserélő jellegét a 19. század közepén bizonyították. A NASA által repült számos eszköz tudományos alapja az, hogy képesek befolyásolni az infravörös energia átadását a légkörön. Nem kétséges, hogy az üvegházhatást okozó gázok megnövekedett szintjeinek hatására a Föld felmelegszik.

A Grönlandból, Antarktiszból és trópusi hegyi gleccserekből húzódó jégmagok azt mutatják, hogy a Föld éghajlata reagál az üvegházhatású gázok szintjére. Az ősi bizonyítékok a fa gyűrűkben, az óceáni üledékekben, a korallzátonyokban és az üledékes kőzetek rétegeiben is megtalálhatóak. Ez az ősi vagy paleoklimatikus bizonyítékok azt mutatják, hogy a jelenlegi felmelegedés mintegy tízszer gyorsabb, mint a jégkorszak-visszanyerés átlagos mértéke.

A globális felmelegedés főbb mérföldkövei a következők

  • A globális hőmérséklet emelkedése

A bolygó átlagos felületi hőmérséklete a 19. század vége óta 1,62 fok Fahrenheit (0,9 Celsius fok) körül emelkedett, a változás nagyrészt a megnövekedett szén-dioxid és egyéb, az atmoszférában előidézett kibocsátás miatt következett be. 2010 óta az átlag hőmérsékletek alapján az elmúlt öt év volt a legmelegebb. Nemcsak a legmelegebb év volt a 2016-as év, de az év tizenkét hónapjából – januártól szeptemberig, a június kivételével – nyolc hónap volt, a nyilvántartásba vett legmelegebb hónapok.

  • Melegedő óceánok

Az óceánok ezt a megnövekedett hőt nagymértékben elnyelik, az 1969-től több mint 0,4 Fahrenheit-tel való melegedés figyelhető meg az óceánoknál.

  • Csökkenő jéglemezek

A grönlandi és az antarktiszi jégtakarók tömege csökkent. A NASA adatai szerint Grönland évente átlagosan 286 milliárd tonna jeget vesztett 1993 és 2016 között, míg az Antarktisz évente 127 milliárd tonna jeget veszített ugyanebben az időszakban. Az Antarktisz jégtömeg vesztesége az elmúlt évtizedben megháromszorozódott.

  • Jeges visszavonulás

A gleccserek szinte mindenhol visszavonulnak a világ minden tájáról – többek között az Alpokban, Himalájában, Andokban, Sziklás-hegységben, Alaszkában és Afrikában.

  • Csökkent hótakaró

A műholdas megfigyelések azt mutatják, hogy az északi féltekén a tavaszi hótakaró mennyisége az elmúlt öt évtizedben csökkent, és a hó korábban elolvad

  • Tengerszint emelkedés

A múlt században a globális tengeri szint mintegy 20 centiméterrel emelkedett. Az elmúlt két évtizedben az arány azonban közel kétszerese a múlt századénak, és évről évre kissé gyorsul

  • A sarkvidéki tengeri jég csökkenése

A sarkvidéki tengeri jég nagysága és vastagsága az elmúlt évtizedekben gyorsan csökkent.

  • Extrém események

A rekord magas hőmérsékletű események száma növekszik, míg a rekord alacsony hőmérsékletű események száma 1950 óta csökken. Az Egyesült Államok is egyre több intenzív csapadékeseményt mutatott.

  • Óceáni savasodás

Az ipari forradalom kezdete óta az óceán felszín alatti vizek savassága mintegy 30 százalékkal nőtt. A növekedés egyik oka az, hogy az emberek több szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe, és így jobban felszívódnak az óceánokba. Az óceánok felső rétegében felszívódó szén-dioxid mennyisége évente mintegy 2 milliárd tonnával nő.

Összességében elmondható, hogy mindent meg kell tennünk a környezetünk védelméért és a környezetszennyezés csökkentéséért. A környezetvédelem egyik fontos lépcsője a hulladékkezelés és az újrahasznosítás. Lényeges a keletkezett hulladékok minél nagyobb számban történő feldolgozása és más termékként való hasznosítása. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. innovatív szolgáltatást nyújt a fa-, ipari és mezőgazdasági hulladékok feldolgozására. Mobil brikettáló gépe az ország bármely pontjára szállítható, így elősegítve a hulladékok helyben történő brikettálását. A brikettálás után, kiváló tüzelőanyag keletkezik, mely 100%-ban természetes. A megrendelő dönthet a brikettek további felhasználásáról, avagy értékesítéséről.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)