Barkácsáruházaktól az alkotóműhelyekig

faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

__________________

Úgy hisszük, kimondható, hogy az 1990-es években megjelenő külföldi üzletláncok barkácsáruházainak megjelenése jelentősen fellendítette az ezermester-hajlamú férfiemberek tevékenységét.

A Hamburgban 1970 alapított OBI barkácsáruház 1994-ben jelent meg Magyarországon. A vállalat egy amerikai elképzelést valósított meg azzal, hogy 12 szaküzlet termékválasztékát egy üzletben kínálta. Voltaképpen kényelmességi praktikumot tartottak szem előtt, ne kelljen a vásárlóknak egymástól távol lévő üzletből üzletbe szaladgálni a különböző beszerzendő alapanyagokért, szerszámokért, alkatrészekért.  Hogy el tudjuk képzelni, honnan hova jutott el a vállalat fejlődése, azt lehet elmondani, hogy kezdetben 12 munkatárs dolgozott egy 870 m2-es áruházban, ma 11 európai országban 654 áruházban 45 500 munkatárs dolgozik. Ebből Budapesten és környékén 9  áruháza, vidéken 20 áruháza működik.

A másik legismertebb barkácsáruház a Luxemburgban, 1978-ban alapított Praktiker említhető. Az üzletlánc első áruháza 1998-ban nyílt meg Budapesten. Jelenleg 20 áruháza működik Magyarországon. Hitvallásuk szerint nem egyszerű anyagbeszerző helyként szeretnének funkcionálni, hanem ötlet inspirációs forrásként is szeretnének működni és számos szolgáltatást is kifejlesztettek: termékfoglalás, szakemberkereső, átvétel lehetősége bármely áruházban, házhoz szállítás, utánfutókölcsönzés, állványkölcsönzés, gépkölcsönzés, élfóliázás, lapszabászat, színkeverés.

Barkácsáruházakkal tehát kb. 25 év alatt telített lett az ország.

Ennek folyományaként is lassacskán kezdtek megjelenni a különböző kreatív alkotó műhelyek.

Az első közösségi faműhely 2015. október 6-án nyílt meg Budapesten, Magyarország első „Do It Myself” co-working irodája, a Technika 1. Az alapító a Hello Wood alkotócsoport, a másik alapító a műhelynek otthont is adó Közgazdasági Politechnikum. Itt építészek, dizájnerek, ácsok, urbanisták, asztalosok tevékenykednek több műhelyben, összesen 180 m2-en. Cél a szakmaiság és a rekreációs, feltöltődő jelleg összehangolása, valamint lehetőséget nyújtani a diákoknak, hogy az elméleti tudásukat kipróbálhassák.

A „Mosolyalkotóház” Nógrád megye egyetlen olyan műhelye, ahol a Technika 1-hez hasonlóan mind önálló, mind csapatmunkára lehetőség van. A hely és a tárgyi eszközök biztosításán túlmenően célunk nekünk is az, hogy tanulók oktatásával hosszú évek alatt csiszolódott elméleti (Tudásbázis modell) és gyakorlati tudásunkat (Technológiai támogatás) átadjuk mind a hobbiasztalosoknak, mind a vállalkozói tevékenységet folytató asztalosoknak.

Érzékelhető, hogy a barkácsáruházak megjelenése vezetett el ahhoz, hogy egyre többen foglalkozhassanak egyre igényesebb szinten az asztalos szakmával, ennek köszönhető, hogy az alkotóműhelyek létjogosultságot nyerhettek és szépszámú, aktív látogatóval dicsekedhetnek.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)