Lignin

Mobil brikettálás
A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A kőolaj a vegyipar élettartama. Ez az alapanyag az alapkémiai anyagok számára, továbbá hatalmas termékmennyiség előállítására szolgál. A növekvő kereslet és a csökkenő erőforrások azt jelentik, hogy a vegyipar egyre inkább a megújuló erőforrásokra összpontosít. A lignin egy olyan faelem, amely különösen ígéretes erőforrásnak bizonyul. Jelenleg szinte kizárólag energiatermelésre használják, bár sok más célra is felhasználható. A lignocellulóz (latin lignum = fa) növények alakját és stabilitását biztosítja. A lignocellulóz biopolimerek erősítik a növények sejtfalát, és három fő összetevőből állnak: a cellulóz és a hemicellulóz olyan keretet alkot, amelyben a lignin egyfajta csatlakozóként van beépítve, ezáltal megszilárdul a sejtfal. A sejtfal lignifikációja növényeket ellenállóvá teszi a széllel és a kártevőkkel szemben.

A fosszilis ásványolajjal ellentétben a fából és a szalmából származó lignocellulózok megújuló nyersanyagok, termőföldeken és erdőkben termeszthetőek és klíma semlegesek. Továbbá, a fára és fás anyagokkal történő égetéssel a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége nem haladja meg a fák által növekvő állapotban tárolt mennyiséget. De a lignocellulózok komoly alternatívát jelentenek-e a kőolajra?

A kőolaj finomítóktól a bioüzemanyagokig a vegyipar teljes mértékben a szénvegyületektől függ, mint például a festékek, ragasztók, mesterséges szálak, műtrágyák és mindenekelőtt a műanyagok. Németországban például az ásványolaj, a földgáz és a szén mintegy 87% -át teszi ki az összes ilyen szénhidrogén-vegyületnek. A szén azonban növényekben is előfordul. A fotoszintézis során a növények a légköri szén-dioxidot kötik össze, és energiában gazdag molekulákat, elsősorban a cukorvegyületek előállítására használják. A vegyipar már meglehetősen korlátozott mértékben (13%), elsősorban növényi olaj, keményítő, természetes gumi és cellulóz előállítására használja. A cél ennek a százaléknak a növelése a jövőben.
Lignin az új kőolaj? A lignocellulóz biomassza legfeljebb 30% -át kitevő lignin kiaknázatlan kincs, legalábbis kémiai szempontból. A gyantás anyag, különböző aromás alap építőelemekből, úgynevezett fenilpropanoidokból áll, amelyek rendkívül hasznosak. Az aromás vegyületeket általában kőolajból nyerik ki, és műanyagokat, gyógyszereket és festéket készítenek belőle. A lignin potenciálja ezért meglehetősen magas: a cellulóz és a kitin mellett a lignin a leggyakoribb polimer a természetben – és az egyetlen, amely ilyen magas számú aromás vegyületet tartalmaz. Minden évben mintegy 50 millió tonna lignint termelnek világszerte a papíripar melléktermékeiből. A lignint általában faanyagból extrahálják egy szulfátos eljárás alkalmazásával, amelynek során a hámozott faaprítékot, szalmát vagy zúzott kukoricaszárakat nagy nyomású edényekben nátrium-hidroxiddal több órán át forralják, hogy a lignint a rostos cellulózból eltávolítsák. A lignin ennek az eljárásnak a mellékterméke, és fekete folyadék formájában halmozódik fel.

Ugyanakkor további felhasználási lehetősége a ligninnek a fabrikettálás. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. innovatív technológiát fejlesztett ki mobil brikettáló gépével. A környezetvédelmi szempontoknak maximálisan megfelelő gép kerül szállításra a hulladék keletkezésének a helyére. A mezőgazdasági, ipari, zöld- és egyéb famaradványok, szárítást és aprítást követően magas nyomáson préselésre kerülnek, mindenfajta kötőanyag hozzáadása nélkül, ugyanis a fában található természetes lignin kötőanyagként funkcionál.  A ligninnek köszönhetően, a már korábban említett előnye egyedülálló, ugyanis a fa elégetése során keletkezett szén-dioxid kibocsátás minimális.

A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:

https://www.facebook.com/mobilbrikettalas/

www.brikettmobil.hu

http://brikettmobil.hu/miert-mobil

(X)