Az emberi létezés legnagyobb fenyegetései

More Pékség
Összefoglaló:
Biztosan mindenki gondolkodott már a világ végén. Vajon milyern lehet? Mikor és hogyan jön el? Ember által kiváltott lesz? Vagy éppen valamelyik jóslat beteljesül?

Az emberiség előtt álló jelenlegi „válságok” mindennapos központjában megfeledkezünk arról a sok generációról, amelyek reményeink szerint még várat magára. Nem azok, akik 200 év múlva élnek, hanem 1000 vagy 10 000 év múlva. A „remény” szót azért használom, mert olyan kockázatokkal szembesülünk, amelyeket egzisztenciális kockázatoknak nevezünk, melyek az emberiség kiirtásával fenyegetnek. Ezek a kockázatok nemcsak a nagy katasztrófákra vonatkoznak, hanem azokra a katasztrófákra is, amelyek véget vethetnek a történelemnek.

Nem mindenki hagyta figyelmen kívül a hosszú jövőt. A Nostradamushoz hasonló misztikusok rendszeresen megpróbálták kiszámolni a világ végét. HG Wells megpróbálta kifejleszteni az előrejelzés tudományát, és híresen ábrázolta az emberiség távoli jövőjét, Az időgép című könyvében. Más írók különböző hosszú távú jövőket építettek figyelmeztetésre, mulatságra vagy spekulációra.

Amennyiben ezek az úttörők vagy futurológusok nem gondoltak volna az emberiség jövőjére, az nem változtatta volna meg az eredményt. Nem sok mindent tehetett volna a helyükön az emberi lény, hogy megmentsen minket egy egzisztenciális válságtól, vagy akár azt is kiválthatja.

Ma kiváltságosabb helyzetben vagyunk. Az emberi tevékenység folyamatosan alakítja bolygónk jövőjét. Annak ellenére, hogy távol állunk a természeti katasztrófák ellenőrzésétől, olyan technológiákat fejlesztünk ki, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy legalábbis kezelni őket.

Ezeket a kockázatokat azonban továbbra is alaposan megvizsgálják. Érződik bennük az erőtlenség és a fatalizmus. Az emberek évezredek óta beszélnek apokalipszisekről, de kevesen próbálták megakadályozni őket. Az emberek rosszul tudnak bármit is megtenni olyan problémákkal kapcsolatban, amelyek még nem fordultak elő (részben az elérhető heurisztika miatt – az a tendencia, hogy túlbecsülik az események valószínűségét, amelyekre példákat ismerünk, és alábecsülik azokat az eseményeket, amelyeket nem tudunk könnyen felidézni).

Feltéve, hogy az emberiség kihal, akkor a veszteség legalább egyenértékű minden élő egyén veszteségével és céljaik csalódásával. Ugyanakkor a veszteség valószínűleg ennél sokkal nagyobb lenne. Az emberi kihalás az elmúlt generációk, az összes jövő generáció élete által generált jelentésvesztést (és lehet, hogy csillagászati ​​számú jövőbeli élet is lehet), és minden olyan értéket, amelyet képesek voltak létrehozni. Feltéve, hogy a tudat vagy az intelligencia elvész, ez azt jelentheti, hogy maga az érték hiányzik az univerzumból. Ez hatalmas erkölcsi ok arra, hogy keményen dolgozzunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az egzisztenciális fenyegetések valóra válását. És ebben a törekvésben egyszer sem szabad kudarcot vallanunk.

Végül, csak azért, mert valami lehetséges és potenciálisan veszélyes, még nem jelenti azt, hogy érdemes aggódni. Van néhány olyan kockázat, amelyek ellen egyáltalán nem tehetünk semmit, például a galaxisok robbanásából származó gammasugarak. Abban az esetben, ha megtanuljuk, hogy tehetünk valamit, akkor a prioritások megváltoznak. Például a fertőtlenítéssel, oltásokkal és antibiotikumokkal a pestis Isten cselekedetéből rossz közegészséggé vált.


Cikksorozatunkban Magyarország Északkeleti tájegységének bemutatásától kezdve, a hátrányos helyzetűek esélyein és a népkonyhán át szeretnénk megismertetni az olvasót egy szegregált közösség összetartásával és lehetőségeivel.

A cikk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az EU ROM Jövőért Egyesület GINOP-5.1.7-17-2019-00293 projektje keretében jött létre.

A projekt keretében első lépésként egy pékség kialakítása történik meg az ingatlan átalakításával és technológiai berendezések beszerzésével. A fejlesztés hosszabb távú célja, a jelenlegi gyakorlat továbbfejlesztésével egy olyan helyi termelési és értékesítési rendszer kialakítása, mely a szociális szempontok mellett üzleti vállalkozás is. Az egyesület által megtermelt javak értékesítésével, a gazdaprogramban részt vevő helyi emberek termelővé válásának szakmai és természetbeni támogatásával, illetve a faluban és azon kívüli forgalmazás rendszerének kialakításával az érintettek rendszeres jövedelemhez jutnak, növekszik helyi vásárlóerő, a helyi igényeknek jobban megfelelő kínálat alakítható ki, illetve üzleti szempontból lényeges, hogy a bolt a rövid beszerzési lánc miatt eredményesebben működhet, illetve több embernek mutathat példát és adhat munkát. A projekt mottója: Több, mint pékség!

Kapcsolódó weboldal:
More Pékség

(X)
Szeéchenyi 2020 ESZA