A faanyagú brikett előnyei más fűtőanyagokkal szemben

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Amikor az ember a télre gondol, akkor mi is jut eszébe? A karácsony, a hó és a hideg.

Az emberek többsége nem rajong a hidegért, de mégis tudják, hogy van benne valami varázslatos. A szakadó hó látványa, ahogy a fákat, a házak tetejét és az utcákat beborítja, a csodaszép hótakaró egy időre mesebeli tájjá változtatja mindennapi környezetünket. Olykor szélsőségesen zord hidegek párosulnak e különleges évszakhoz. Ilyenkor az emberek gondoskodnak az otthonuk melegen tartásáról. Manapság igen sokféle lehetőség közül tudnak választani, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben. A fabrikett, mint megújuló energiaforrás lesz az origó, amellyel szembeállítjuk a különböző fűtési alternatívákat.

A brikettfélék gyúlékony anyagok, amelyek tüzelőanyagként használatosak, extrudált vagy préselt-aprított formában. Nem szükséges kötőanyag hozzáadása, hiszen nagy nyomáson kerülnek préselésre. A brikettként felhasznált közönséges anyagok közül, íme néhány: a faszén finom őrleménye, ásványi anyag, fűrészpor, rizsbogyó, földimogyoró és egyéb növények, tőzeg és bármilyen biomassza. Tömörsége mellett a brikett magas fűtőértékkel rendelkezik: a brikettek erősebb hőt termelhetnek, mint más tüzelőanyagok.

A gázzal összevetve: olcsóbb, mégpedig ugyanazt a hőmérsékletet feleakkora áron állítja elő. Mindazonáltal környezetbarát, mert az előállításához egyetlen fát sem szükséges kivágni. Megújuló energiaforrás, mert a brikett alapanyaga, a fa- és fűrésziparban folyamatosan termelődik.

Fűtőértéke magasabb, mint a barnaszéné, kevesebb égési salakot és egyéb felhasználásra alkalmatlan anyagot hagy maga után. A brikett begyújtása gyorsabb és egyszerűbb, szállítása, tárolása könnyebb és tisztább.

Előnye a tűzifával szemben, hogy csaknem feleannyi mennyiség szükséges hasonló teljesítéshez, továbbá a fabrikett nedvességtartalma ellenőrizhető, szemben a tűzifáéval. Fűtőértéke nagyságrendileg 40%-kal nagyobb, sűrűsége kiterjedtebb, illetve brikett vásárlásakor nem vásároljuk meg a vizet is, mint a tűzifánál, amely csak a súlyt és az árat növeli, a fűtőértéket viszont csökkenti.  Nedves tűzifa égetésekor az energia java része a víz párologtatására irányul, nem pedig a szoba melegítésére. A brikettet ráadásul nem kell hasogatni, szállítása és tárolása is egyszerűbb.

A szalmabrikett, a fabrikettel szemben gyorsabban ég, kisebb a hőleadása és több hamu képződik az égés után.

A faanyagú brikettek a fűtés modern és intelligens formáját biztosítják: velük fűteni gazdaságos, ökológiailag kiváló és kényelmes.

A fabrikett alkalmas kerámiakályhákhoz, kéménykályhákhoz, folyamatos szervizkályhákhoz, konyhai sütőkhöz, valamint központi fűtéshez.

A Sajó Brikett Nonprofit Kft. mobil fabrikettáló géppel rendelkezik. Amennyiben Ön rendelkezik fahulladékkal, faipari maradvánnyal, esetleg tűzifáját szeretné brikettálni, úgy keressen minket bizalommal. Cégünkhöz nem kell elfuvaroznia a maradékokat, hiszen a fabrikettáló gép kerül kiszállításra. Így rengeteg időt és anyagszállítási költséget takaríthat meg. Az elkészült fűtőtermék sorsáról Ön határoz, eldöntheti, hogy saját felhasználás a célja a brikettel, vagy értékesíteni kívánja.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)