Sorozatgyártott designbútorok

Gyakorló Műhely faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

A formatervezés ma nem más ma sem, mint egy ötlet sorozatgyártható termékké való formálódása. Mint már korábbi cikkünkben a Kozma-barokk révén említettük, a sorozatgyártás a bútorstílusjegyek jelentős leegyszerűsödéséhez vezetett.

A folyamat nagy vonalakban a következőképpen zajlik le. A kiindulópont a termékötlet, amelyet lehetőleg minden részletére kiterjedően fel kell mérni. Mi a prioritás a termékkel kapcsolatosan: a funkció vagy az esztétika? Majd saját termékötlet esetén ezt követi egy piackutatás, amely felméri, egyáltalán eladható-e a termék, mely termékek a versenytársak a piacon. Ez az eredeti tervezési elképzelést akár jelentősen is módosíthatja. Közben párhuzamosan készül a költségvetés, mely szintén beleszólhat a tervbe. A 3D CAD modellezés révén a legapróbb részletek is kidolgozhatóak annak, akinek képzelőereje nem olyan fejlett. Fotórealisztikus látványtervek is készülnek a prototípus megalkotásához. A prototípust aztán kiterjedt elemzésnek vetik alá, korrigálva a még feltárt esetleges konstrukciós hibákat, illetve esztétikai jellemzőket. Ezt követően jöhet a piacelemzéssel és az elkészített költségvetéssel egyetemben döntés arról, hogy induljon-e meg a sorozatgyártás.

Most bemutatunk sorozatgyártásra alkalmas mai designbútorokat.

A „YOZA” márka magas minőségű bútorokat és lakáskiegészítőket takar. A tervező Józsa István, aki kisszériás termékeket tervez, amelyek mégis ipari technológiákon alapulnak.

A tervezési folyamat mottója, hogy nemes anyagokból tiszta formák létrehozásával olyan modern bútorokat hozzon létre, amelyek mégis hosszú távra kielégítik a használót és szemlélőt. Ehhez az kellett, hogy a tervező mélyen megértse a funkciók, formák és anyagok kapcsolódódási lehetséges pontjait.

A tervező magát a megrendelőt is bevonja a tervezés folyamatába, hogy a legnagyobb megelégedésre szolgáljon a végtermék.

A VERTIGO polcrendszer olyan légies alkotás, amiről inkább egy XX. század eleji repülőgép szárnya jutna eszünkbe, megspékelve egy kis zollstock-hangulattal. Statikai törvényszerűségek kihasználásával mégis teherbírása nagy és stabil alkotás. Voltaképpen a vékony, rozsdamentes acélkonzolok láthatóvá teszik a láthatatlant: a statikát, és azok egyben a polc esztétikai elemei is. Alkalmas egyedülálló polcként fal mellé vagy térelválasztóként is.

Az ORITBLE dohányzó asztal első pillantásra a régi asztalfelfogásunk  fordítottja: a kerek, edzett üveg asztallap a felfelé álló lábakon pihen. Persze a fémláb sem egy egyszerű láb, hanem inkább háromszögek, amelyek összetalálkozó csúcsaira helyezték az asztallapot. Az asztal a padlóval a háromszögek egyik oldala révén találkozik. Ettől olyan origami-jelleget vélhetünk felfedezni.

Asztalosok ötleteket meríthetnek a designerek újfajta szemléletéből, mely leginkább a sorozatgyártásra való alkalmasság érdekében a skandináv letisztultság és a vevői aktivitás növelése jegyében az olaszos elegancia ötvözésére helyezik a hangsúlyt.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)
Szeéchenyi 2020 ESZA