Alternatív energiaforrások Magyarországon (2.)

könnyűszerkezetes ház - természetesen
Az ingatlanárak emelkedése és az építőipar területén tapasztalható munkaerőhiány következtében Magyarországon is megnövekedett a kereslet a könnyűszerkezetes házak iránt. Az USA-ban illetve Észak –Európában elterjed technológia lényege, hogy első lépésben fából vagy fémből elkészítik a ház vázszerkezetét, majd ezt az igényeknek megfelelő hőszigeteléssel és burkolatokkal látják el. Az építés un. száraz technológiával történik, a beton alapozástól eltekintve minden további munkafolyamat száradási idő nélkül végezhető el, ezért az építkezés ideje töredéke a hagyományos építési módoknak. A könnyűszerkezetes házak kiválóan szigetelhetők, esztétikus külső burkolattal láthatók el, legfőbb előnyük azonban a kedvező ár. A hagyományos építési módokhoz képest olcsóbban és gyorsabban juthatunk hozzá álmaink otthonához. Cikksorozatunkban a könnyűszerkezetes építkezés kulturális, műszaki és jogi hátterével szeretnénk megismertetni az érdeklődőket.

Hazánk energiaigényének fedezéséhez 95 százalékban még mindig a fosszilis és nukleáris energiahordozókra támaszkodunk, annak ellenére, hogy a meglévő potenciálbecslések szerint ezek jelentős része kiváltható lenne környezetbarát energiaforrásokkal. Hiányzik a kellő elköteleződés az alternatív termelési módok mellett, a megújulókra vonatkozó jogszabályok pedig gyorsan változnak és a sok módosítás hatásra gyakran éppen az ellenkezőjét érik el, mint amire megalkották azokat.

A kulcs az energiahatékonyság

A szakértők nagy része egyetért abban, hogy a korszerű technológiák mellett a hatékony energia-felhasználásnak is jelentős szerepe van a fenntartható, környezetbarát energiastratégiát illetően.

Az IBM Magyarország felmérése szerint az úgynevezett ezredfordulós generáció már a szívén viseli saját energiafelhasználásának szabályozását. Egy 12 országban végzett, ötezer embert érintő tanulmány szerint a válaszadók 90 százaléka alkalmazna intelligens fogyasztásmérőt, és az egyéni szabályozás lehetőségét növelő eszközöket. A rugalmasabb szolgáltatásért cserébe sokan akár hajlandóak lennének többet is fizetni.

Ma már több olyan intelligens közműmegoldás is létezik, amely lehetővé teszi a flexibilisebb energia-felhasználást, s egyes országokban az átalánydíjas elszámolási rendszer helyett a valós használatot veszik figyelembe, míg bizonyos cégeknél lehetőség van a mobilszolgáltatóknál ismert előre fizetett, fix áras tarifacsomagok igénybevételére is.

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni az atomenergiát sem.

Összegezve a magyar energiahelyzetet, figyelembe kell venni, hogy mást jelent az egyes lehetőségekben rejlő potenciál és mások azok a körülmények, amelyek az egyes megújuló energiahordozó-fajtákkal kapcsolatos technológiák megvalósítási lehetőségeit (finanszírozhatóság, megtérülési jellemzők) meghatározzák. A potenciál alapján a geotermikus és a napenergia lenne a legkedvezőbb, a pénzügyi megfontolások alapján a geotermikus, biomassza, a szél és a hulladék alapú erőműveket részesítik előnyben a hazai beruházások esetében.

Szintén kulcsfontosságú az igénybe vehető támogatások mértéke, hozzáférhetősége. Ezzel kapcsolatban a már említett EU-irányelv kissé módosíthatja a jelenlegi helyzetet, de miután túlnyomórészt a tagállamokra bízza a megvalósítást és megengedi az eltéréseket a tagországok között – azaz a támogatási rendszer az unióban nem egységes, sőt inkább jelentősen diverzifikáltnak mondható – jelenleg nem igazán látni azokat a feltételeket, amelyek alapján a közeli jövőben a beruházások jelentősen felgyorsulnának.

A szakértők egyetértenek abban, hogy átláthatóbb, átgondoltabb szabályozásra van szükség, amely pontos hatásvizsgálatok és potenciál-felmérések eredményeit figyelembe véve alkotja meg a hazai igények és a gazdasági környezet számára is megfelelő stratégiát és törvényi hátteret.

Ha a könnyűszerkezetes építkezés felkeltette az érdeklődését, mindenképp érdemes megismerni az ehhez kapcsolódó jogi szabályozást is, mivel az ilyen épületek engedélyeztetése eltér a hagyományos épületekétől. Korábban két lehetőség állt az építtető, illetve a kivitelező rendelkezésére. Vagy egy engedéllyel (ETA, ÉME) rendelkező építési rendszer került alkalmazásra, ami meghatározta, hogy mely beszállítóktól kell megvásárolni az alapanyagokat, vagy a költséges és bonyolult egyedi engedélyeztetést választotta.

Cégünk költséghatékony alternatívaként, egy olyan kedvező áron elérhető, hivatalos engedéllyel rendelkező, gyártófüggetlen építési rendszert kínál a kivitelező cégeknek, ami rugalmasan alkalmazható a legkülönbözőbb épülettípusokhoz, és szabad kezet biztosít az alapanyag gyártók kiválasztásához.

A cikk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a Házad Hazád Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00147 pályázata keretében.

A KönnyűHáz engedélyezett építési rendszerrel kapcsolatban bővebb információról és a cikkel kapcsolatos témákról bővebben:

Könnyűszerkezetes ház

(X)
Széchenyi 2020 EU logo