Különleges alapanyagok a faiparban

A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

____________________

Tán felesleges is kiemelni, hogy a minőségi asztalostevékenység alapja a faalapanyag, amely önmagában már garantálja nagymértékben a végeredményt.

A „Mosolyakotóház”-nak az a hitvallása, hogy a kellő anyagismeret és beszerzési forrás minden valamirevaló szakember sajátja.

Az alapanyagválasztást az befolyásolja alapvetően, hogy mi a céltárgy(at)

  • rendeltetése (épület vagy bútor)
  • pontos funkciója
  • érő behatás a használat során.

Figyelemmel arra, hogy a „Mosolyalkotóház”-ban bútorasztalosság folyik, inkább a bútorasztalossághoz fűződő kivételesebb alapanyagokról ejtünk szót.

A bútorgyártás legoptimálisabb alapanyaga a tömör fa, ha tartósságra is törekszünk. Nyírfa esetén is kb. 500 évre becsülik a lehetséges élettartamot. A bútorlap sosem veheti fel a versenyt a megfelelően előkészített tömörfával. A szokásos alapanyagokon kívül hadd tegyünk említést olyan alapanyagokról, amelyekkel ritkábban kerülnek a szakmagyakorlók kezébe.

A feketecseresznye (Prunus serotina, rosaceae család, kései meggy) az előnyös tulajdonságai és sötétvörös színe révén alkalmas a mahagóni és a dió kiváltására. Igazán dekoratív a kellően megmunkált felülete, selymes- szaténos csillogású a vizuális megjelenése. Talajminőségre viszonylag igénytelen fatípus, homokos talajt is elviseli. Gyorsnövekedési tulajdonsága, kevés elágazású egyenes törzse és egyenes rostfutása ideális bútoralapanyaggá teszi, amerikai származása ellenére európai megjelenése is megtörtént már. Az amerikai változatok színükben sötétebbek, de nem olyan simák és felhősebb fénnyel rendelkeznek. Nagy arányban hibamenetesen szárítható, magas nyomószilárdsággal bír, de kisebb hajlítószilárdsággal. Jól tartja az enyvezést, szegelésnél előfúrás azért melegen ajánlott. Lakk helyett pácolás vagy mattírozás megfelelőbb, polírozása is kitűnően kivitelezhető.

Az (nyugat) afrikai ébenfa (Diospyros) Európába irányuló importkereskedelemből elég jó hatásfokkal beszerezhető alapanyag. Kedvelt esztergályosfa, intarziákhoz előszeretettel használt alapanyag, de késnyél, fuvola, zongorabillentyű, húros hangszer fogólapja, kulcs és sakkfigura is készül belőle. Érzékelhető, hogy fafaragásra alkalmas leginkább ez a fatípus. Ehhez leginkább a király-ébenfa (fekete-sötétvörösbarna sávos) a legalkalmasabb. Külső furnérfunkcióra is kiváló, mert a sajátos erezetét díszítésül lehet használni. A fekete-ébennek pedig pont az erezetnélkülisége adja e fajtának a legmagasabb értékét az ébenfák között.

E fatípus szárítása problémás nagy keresztmetszet esetén, hajlamos a repedezésre. Ezért védőbevonattal látják el vagy forgácsban raktározzák a felületi kiszáradás megelőzése érdekében. Kisebb darabok szárítása már problémamentes. Megmunkálni kifejezetten nehéz, keményfáról lévén szó, így keményfém-betétes szerszámokat, speciális edzésű és finomfogazású  fűrészszalagot kell elővennünk. Rostfutása egyenetlen, kiszakadozásra, szilánkosodásra hajlamos amellett, hogy esztergálni, faragni, polírozni kifejezetten optimális. Lakkokra kiszámíthatatlanul reagál, ragasztás jól működik esetében. Előfúrás e fa esetén is szükséges csavarozáshoz. Tartósságát biztosítja, hogy gombáknak, rovaroknak ellenáll.

Ügyelnünk kell arra, hogy fakezeléssel feketévé „varázsol” hamis ébennel is összeakadhatunk, de sötétszínű paliszanderekkel (rózsafa) és grenadilfákkal (rózsafa rokona) tudatosan helyettesíthetjük is az ébenfa-igényünket.

A nagylevelű császárfa (paulowina toemntosa) a nemesnyárhoz hasonló könnyű és puha fatípus, kedvelt díszfa Európa melegebb területein. Bútorgyártásban vakfaként vagy csekélyhasználású frontra burkolatként alkalmazható leginkább, láda, húroshangszer, díszítő faragványok alapanyaga. Japánban hagyományos bútorfa a szép rajzolata miatt és könnyű megmunkálhatósága miatt. Kínában leánygyermek születéskor ültették és férjhezmenetel esetén ebből készültek az új pár bútorai. Magyarországon még csak kísérleti ültetvény vannak, importbeszerzés a leghatékonyabb. Fűrészelni és gyalulni könnyű, hasítani viszont nehéz. Lakkozása előnyös, ragasztásokat jól tartja. A szegek és csavarok tartása kissé erőtlen.

Reméljük, hogy a „Mosolyalkotóház”-ban meg fognak jelenni különleges fából készülő alkotások, gyarapíthatjuk egymást a tapasztalatainkkal.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)