A SajóBrikett alapterméke a minőségi brikett

Mobil brikettálás
A SajóBrikett hulladékmentesítő-újrahasznosító tevékenységének produktuma, a brikett biomasszából tömörített és darabosított, gyúlékony fűtőanyag. Megrendelőink maguk döntenek arról, hogy az előállított brikettet felhasználják-e vagy értékesítik.

A 21. század eddigi két évtizede során a brikett (és jóval kisebb darabformátumú termék-társa, a pellet) használata világszerte jelentős előmenetelt mutatott. Válfajainak alkalmazása ugyanis rendre előnyösebbnek igazolódott az egyéb szilárd bio-energiahordozók alkalmazásánál, és vonzó fűtőfunkciós paramétereket vonultatott fel a fosszilis energiahordozókkal szemben is (szénfélék, földgáz, kőolajszármazékok). A fűtőérték–ár-arány átaljában a brikettféléknél a legjobb a fűtőanyagok mezőnyében. A brikettképzéskor a leggyakoribb darabforma a henger, három és fél cm-es  átmérővel, de előfordul, hogy egyes gyártók nyolcszögletűre, vagy tégla alakúra formázzák brikettjüket.

A briketthasználat előnyei a tűzifáéval és a faforgácséval összehasonlítva főleg a brikett anyagsűrűsége által ütköznek ki: egyetlen köbméternyi fa-brikett (akár ugyanennyi pellet) 1000 kilónyi tűzifát sűrít magába, így egy köbméternyi földgáz fűtőértékének már két kilónyi átlagos fa-brikett is megfelel. A tűzifa köbmétere közel sem éri el a megjelölt használati értéket, másrészt két kilónyi fa-brikettnek az ára harmadával-felével kisebb egy köbméter földgáz áránál, és kisebb a megfelelően bővített mennyiségű tűzifáénál is (merthogy a tűzifa eladása haszontalan víztartalom eladását is jelenti).  Adott esetben a megfelelő mennyiségű barnaszén beszerzése valamivel még-olcsóbbnak tűnhet, ám figyelembe kell venni, hogy a szén mennyivel több helyet foglal, kezelése (szállítás, adagolás, begyújtás) mennyivel nehezebb és tisztátalanabb, salakmaradéka pedig mennyire tetemes. A brikett csak kevéske hamuval jár.

A brikett esetében – eltérően a pellet esetétől – még a speciális égetőberendezés költségével sem kell számolni, hiszen a brikettet a hagyományos vaskályhák, cserépkályhák, kandallók, kemencék, kazánok, szalamanderek is perfekten elégetik, feltéve, ha kifogástalan állapotúak ezek a berendezések.  Lakásbeli – például otthoni főzési-sütési –, és ipari (akár nagyipari) használatra a brikett egyaránt alkalmas.

Ha legklasszikusabb terméküknél, a legstabilabb (egészen kiegyensúlyozott) égésű fa-brikettnél maradnak, hőtartása ritka erős: az izzás ideje 6–10 kilogramm tömegű keményfa-származék esetén akár 10–12 óra is lehet, noha a fa-brikett égésidejét átaljában 2–6 órának szokták jegyezni. Az átlagos tűzifa, ha elég száraz, 12–14 MJ/kg fűtőértékű, a fa-brikett fűtőértéke viszont 18–19 MJ/kg (4000–4500 kalória). Egy 50 m2 alapterületű helyiséget kerámiakályhával fűtve, hat-hét kg fa-brikettel fél napon át 20–23 Celsius fokon lehet tartani. Tekintve a nagy nyomással előállított brikett rendkívül alacsony nedvességtartalmát, nem kell tartani kéménykormozódástól sem. Égés közben a hengerbrikett mérete növekedhet, ezért a tűztér teletömése nem javasolt. A brikett-begyújtás nem bonyodalmas, de nem is csak pillanatok műve: az égésfolyamat negyedóra/félóra alatt áll be biztos módon. A hosszú izzásidőt a levegő optimális fojtása biztosítja.

A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:

https://www.facebook.com/mobilbrikettalas/

www.brikettmobil.hu

http://brikettmobil.hu/miert-mobil

(X)