Erdőbarát megoldások

faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

__________________

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az erdőterület aránya az ország területi arányához képest eredetileg 80% volt, majd a mezőgazdasági termőterület növelésével ez 20%-ra csökkent. Ez a ¾-es csökkenés olyan radikális volt, hogy a mostani állami célkitűzés inkább az erdőterületek növelése, 25%-ot megcélozva.

Az 1863-ban megjelent Erdészeti Lapok-ban a termőterületek növelésének indoka a jövedelmezőség volt. Valóban, gyorsabb bevételre ad lehetőséget a termőterületeket bevetni és évente aratni, minthogy az erdő lassabb ritmusú hasznait szedni, begyűjteni.

Ebből a szűk szemléletből kitakarásra kerül, hogy az erdő hosszabb idő alatt termeli ki a faanyagot, valamint egyéb nem elhanyagolható mellékhasznai is vannak: erdei állatok húsa, prémje, gyógynövények és gombák termőhelye, méztermelés terepe, oxigéntermelés.

A 20% erdőterületnek is csak a fele érintetlen faállomány, a többi már telepített. Ebből adódóan 0-40 év közötti a faállomány kb. 61%-a. Zömében, 85%-ában lombos fafajok jellemzőek az állományt tekintve, a maradék 15%-a fenyőféle. A lombos fafajon belül 26%-al domináns a tölgy, a többi lombos fafaj 10% körül vagy az alatt mozog.

Tekintettel a növekvő faalapanyag-keresletre, mindenképpen fokozott hangsúly van most és lesz a jövőben az erdőterületek növelése tekintetében, illetve a fafelhasználás optimalizálásában. Újra be kell állnia a faállomány természetes növekedése és a felhasználás egyensúlyának, különben hiányállapothoz és áremelkedéshez vezet.

Amilyen természeti folyamatba az ember belenyúl, garantált, hogy megteremti magának az újabb feladatokat. Így létezik már 1956-tól erdővédelmi szolgálat Magyarországon (Budapesten, Egerben, Sopronban) hivatalos formában is, mely a fahozamra káros és veszélyes körülményeket igyekszik elhárítani. Ehhez különböző vizsgálatokat (víz, talaj, növekedési mintázat) végeznek terepanyagokon. Igazi szintetizáló tudományágról van szó az erdő egészségügye tekintetében: rovartan, növénykórtan, ökológia, erdőművelés, növénynemesítés, biokémia.

Már a megrendelőknek erdőtudatosabban kellene igényeiket koordinálniuk. A lakásokban, házakban csak szükséges és más anyagból meg nem oldható felépítményeket, bútorokat kellene megrendelni. Ami megoldható más alapanyagból (tégla vagy vas pl. kerítés esetén, kültéri vakolat faburkolat helyett), azt kellene preferálni. A mesterembereknek is ebbe az iránya lenne érdemes terelni a megrendelői elképzeléseket, mégha a megrendelési igény is csökken is.

A felhasználás tekintetében a bútorasztalosoknak is takarékosabb szempontokat kell érvényesíteniük. Az anyag leszabása során a lehető legkevesebb hulladékot kellene termelni, a szükségszerűen felmerülő hulladékot pedig újra kellene hasznosítaniuk más munkafolyamatban és csak végső esetben kellene akár fabrikettként hasznosítani.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)