Online menedzserek – a tartalommarketing (CM)

StartMa markekting és vállalkozásA StartMa program marketinges cikksorozata online-tematikus blokkját ezúttal a közvetett marketingtechnika témájához fordulva folytatjuk. Az eddigiekben leginkább a közösségimédia-marketingről (SMM) szóló írásunk kapcsolódik ide: ott már megpróbáltuk láttatni a közvetlen üzletkötési célt elejtő marketing-magatartás értelmét, indokoltságát, termékenységét, lehetőség-gazdagságát. Ám a Content M.-keretek közti online tartalmak gyártása (szövegírás, képanyag-összeállítás, infografika-készítés, videó-előállítás) nagyban szokásban van a közösségi médián kívül is: e-book formában közreadott marketing-esettanulmányok készülnek, blogok születnek, hírlevelek fogalmazódnak, auditív anyagok (Podcast-műsorok) szerkesztése zajlik.

               A célpiac N cég általi ellátása releváns, értékes információkkal – olyanokkal, amelyek a cég ilyen aktivitása nélkül nehezebben, esetlegesebben, szétszórtabban volnának hozzáférhetők – nagyban kedvez N cég ügyfélforgalma alakulásának. A „contentált” (tartalomerős) marketing szöges ellentéte a széllelbéleltség gyanúját keltő, szokványosan csilli-villi termék-propagálásnak.    A CM leginkább stratégiának tekinthető, messzire tekintő kapcsolatszervezésnek a célközönséggel, tehát fokozottan menedzser-csatorna, a stratégiaformálás, feladat-osztás, a vezérlés pregnáns szerepvitelével.  Korántsem szorítkozik az online szférára. (Ha az offline CM-től elvonatkoztatunk, akkor a CM azonosnak tűnik az Inbound Marketinggel, de csak akkor, különben nem.)

               Ha egy cégnek az indirekt reklám tekintetében bőven van fejlesztenivalója, ez nem azt jelenti, hogy magát a céges marketingmunkát kell egészében Content M.-jellegűvé alakítania, hanem azt, hogy e munka keretein belül, vagy ezeket tágítva is, meg kell növelnie a közvetett technika alkalmazásának arányait. Ugyanakkor a CM úgy jelent külön marketingcsatornát, hogy aktivitása bővíti az összes többi marketingcsatorna céges igénybevételének módozatát. A céges CM-befektetés rövidtávú célja lehet valamely márka láthatóságának fokozása vagy fenntartása, lehet érdeklődő-gyűjtés, és lehet még sok minden egyéb, akár még (minden harmadik esetben) a hamari eladás-növelés is.

           Kulcsszavak kijelölése az első lépés; e kiválasztott szavakra építve kell aztán – például – blogbejegyzések sorát készítenünk, amely szövegeket aztán rendszeresen feltöltünk a weboldalunkra.  A blog-kategóriaoldalon kívül nagy felbontású, minőségi képekre is szükség lesz. Ha weboldalunkon folyamatosan jelennek meg friss és témareleváns tartalmak, a Google egyre több kulcsszó kapcsán fogja rangsorolni az oldalunkat és az illető témák tekintetében lassan

egyre relevánsabbnak fogja értékelni azt. Oldalunk egyszerre bővül a látogatók számára hasznos és a keresőmotor számára kapós tartalmakkal.  Heti egy blogbejegyzés elég, de kerülni kell a precízen gépies (pl. minden-csütörtöki és rendre 11 órai) ütemezést, amelyre a keresőmotorok „megorrolhatnak”; olykor kihagyni is érdemes egy-egy hetet.

A Mildura Nonprofit Bt. az EU és Magyarország Kormánya támogatásával az Észak-Magyarország Régió hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozásainak nyújt segítséget a GINOP-5.1.7-17-2019-00222 számú pályázat keretén belül.

StartMa
Mélylink

(X)
Széchenyi 2020 EU logo