Az otthoni megújuló energiaforrások módjai

Mobil brikettálás
A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A megújuló energiaforrásokba történő befektetés a környezettudatos életmód első lépcsője, azonfelül a havi közüzemi számlák csökkentésének egyik legjobb módja. A következőkben a megújuló energiaforrások módjai kerülnek bemutatásra.

A tetőtéri napelem valószínűleg a legelterjedtebb és legnyilvánvalóbb módszer, ha a megújuló energia típusaira gondolunk. A napelemek tipikusan a tetőn helyezkednek el, bár az udvarra is telepíthetők. A szélességtől és a panelek tájolásától függően négyzetméterenként 10 vagy több wattot állítanak elő. Egy tipikus ház legalább egy kilowatt teljesítményt fogyaszt, így néhány négyzetméternyi napelemnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az otthon legtöbb energia szükségletét fedezze. Természetesen a napenergia egyik nagy gyengesége az, hogy csak akkor működik, amikor a nap sugárzik, ezért, amennyiben nem rendelkezik megfelelő tartalékkal, abban az esetben kiegészítésként, csatlakoznia kell a villamos energia hálózathoz, vagy egy másik típusú megújuló energiába kell fektetnie.

A szélturbinák leggyakrabban a szélerőművekben vagy a tengeren lebegő szélmalmokban találhatók, ugyanakkor telepíthet egy kis szélturbinát az ingatlanára, hogy otthoni erőforrást biztosítson. A szélturbinának azonban van néhány hátránya, ami kevésbé teszi őket népszerűvé a lakóterületeken. Lehetnek csúnyák és sok zajt okozhatnak. Helyet foglalnak el, és településtől függően a helyi törvények és a területrendezési előírások megtilthatják szélturbinák létesítését.

A vízenergia a legtöbb ember számára nem elérhető, de amennyiben a tulajdonban van vízforrás, akkor működtethető. A vízsugár vagy a folyó egy részét vagy egészét átirányíthatja egy turbinán keresztül, így áramot generálhat otthonának.  Számos módja van ennek megtételére, de a legalapvetőbb, hogy megtalálja a legnagyobb függőleges távolságot, amelyet a víz utazni fog, és átirányítja ezt a vizet a turbinán. A víz és a függőleges távolság függvényében jelentős mennyiségű energiát állíthat elő. A vízenergia előnyei hatalmasak. A napenergiával és a széllel ellentétben a víz stabil és folyamatos.

A következő lehetőség a napenergiával való fűtés, ugyanis a napenergia nem csak villamos energiát termel, hanem használhatja a nap erejét is otthonának melegítésére . A napenergiával működő vízmelegítők a napot a víz tartalékának melegítésére használják, amelyet ezután a radiátorokon keresztül, a csaptelepekig vagy zuhanykabinokig szivattyúzhatunk. Ez a rendszer sokkal olcsóbb, mint a gáz vagy a villamos energia használata a víz melegítéséhez, és könnyebb telepíteni, mint a napelemeket. Számos különböző típusú napenergiás vízmelegítő van, amelyek mindegyike saját előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, ezért győződjön meg róla, hogy az ön számára legmegfelelőbbet választja.

A napelemes légkondicionálás furcsának tűnhet, hiszen a nap melegét használná arra, hogy lehűtse otthonát, de pontosan ez az, amit a napenergia-légkondicionálás tesz. A napelemes légkondicionálás ugyanazokat az elveket alkalmazza, mint a napenergiával működő vízmelegítő, de ez a forró vizet légkondicionáló rendszerben használja. A légkondicionálás több villamos energiát használ, mint szinte bármi más az otthonában. A légkondicionálás évente jelentős pénzösszegbe kerülhet, különösen akkor, ha forró éghajlaton él. A forró víz használata otthoni hűtéshez gazdaságos és segíthet a környezettudatosság kialakításában.

Napjainkban egyre elterjedtebb alternatív energiaforrás a fabrikettel való fűtés. A brikettgyártás számos fűrészüzlet, asztalos és más iparág számára nyújt megoldást, amelyek a brikett gyártásához szükséges melléktermékeket állítanak elő, és nem tudják, hogyan kell őket kezelni, felhasználni, újrahasznosítani. Továbbá a háztartásokban képződött zöld- és fahulladékokat is újrahasznosítja, hatékony fűtőtermékké változtatja. A brikett egyfajta biomassza, ezért elégetésük semlegesnek tekinthető. Nagy sűrűségűek, ami azt jelenti, hogy tárolásuk nem igényel nagy helyet. Amellett tiszták és könnyen kezelhetők, emellett magas fűtőértékkel rendelkeznek.

A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:

https://www.facebook.com/mobilbrikettalas/

www.brikettmobil.hu

http://brikettmobil.hu/miert-mobil

(X)